Kasa fiskalna w piekarni - wywiad dla portalu dlapiekarzy.pl
Redakcja: Moment instalacji kas w sklepie jest często odsuwany
w czasie przez właścicieli sklepów. Zakup urządzeń fiskalnych jest dokonywany z
reguły tuż przed terminem wynikającym z przepisów. Czy słusznie?
Krzysztof Padiasek: Nikt z nas nie lubi wydawać pieniędzy.
Zwłaszcza na rzeczy i urządzenia, które nie są uważane za niezbędne. A przy tym
kasy fiskalne są postrzegane jako narzędzie kontroli właściciela sklepu przez
urzędników skarbowych. Kasy fiskalne są takim narzędziem rzeczywiście. Jednakże
aspekt kontrolny jest tylko niewielką częścią zadań, jakie mogą być wykonywane
przez te urządzenia. Ich głównym zadaniem jest bowiem takie ułatwienie pracy
sprzedawcy i właściciela sklepu, aby jak najwięcej czasu mógł on poświęcić
obsłudze swoich klientów i innych zadań. W piekarniach i ciastkarniach chodzi
przecież o jak najwyższą jakość chleba, bułek, ciast.
Red.: Kiedy więc należałoby zainstalować kasę w piekarni?
Kiedy w cukierni?
K.P.: To zależy od struktury sprzedaży w
danej firmie. Może się zdarzyć, że kasa fiskalna w niektórych firmach
piekarniczych czy cukierniczych w ogóle nie będzie potrzebna. Dotyczy to firm,
które nie prowadzą sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących
działalności gospodarczej. Krótko mówiąc: jeśli nie prowadzimy sprzedaży
detalicznej w potocznym znaczeniu, to instalacja kas fiskalnych nas nie dotyczy.
Sprzedajemy bowiem nasze produkty tylko innym firmom i cała nasza sprzedaż jest
udokumentowana fakturami.
Kasę lub kasy musimy uruchomić wtedy, gdy naszymi
klientami są osoby, które nie potrzebują imiennych dokumentów sprzedaży.
Urządzeń fiskalnych nie trzeba instalować natychmiast po rozpoczęciu
działalności gospodarczej. Ustalane przez Min. Finansów przepisy uzależniają
obowiązek instalacji m.in. daty od przekroczenia granicznego obrotu. W roku 2013
granicą jest kwota 20.000 zł. Dotyczy to większości branż w których działają
firmy, w tym piekarnictwo i cukiernictwo.
Red.: Czy za przeoczenie terminu instalacji przewiduje się
jakieś kary?
K.P.: Tak, oczywiście. Sankcje, głównie
finansowe, są nakładane przez urzędników skarbowych w przypadku stwierdzenia
nieprawidłowości.
Terminowa i prawidłowa instalacja kasy jest jednak
premiowana. Bonusem jest tu prawo do zwrotu części nakładów poniesionych na
zakup kasy lub kas.
Red.: Jaką kwotę można odzyskać?
K.P.: Zwrot stanowi kwotę odpowiadającą
90% wartości netto kasy, nie więcej jednak niż 700 zł. Wymaga to jednak
dopełnienia terminów,
koniecznych formalności i późniejszego użytkowania
kasy przez okres min. 3 lat.
Red.: Czy każdy model kasy jest odpowiedni do zastosowania w
piekarni i cukierni?
K.P.: Jako narzędzie kontroli US może to
być każde urządzenie fiskalne posiadające ważny certyfikat homologacji. Nie
każda kasa będzie jednak ułatwiać pracę sprzedawcy w sklepie piekarniczym.
Ponieważ właściciel piekarni wyda własne pieniądze na zakup kasy, powinien
przedtem dobrze przemyśleć wybór właściwego modelu. Podobnie, jak uczyni to
wybierając samochód do przewozu pieczywa. Nie będzie przecież przewoził chleba
limuzyną. W przypadku kas trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim: wielkość
sklepu, organizację sprzedaży, warunki klimatyczne panujące w sklepie, ilość
sprzedawanych asortymentów, ilość kasjerów, sposób zasilania, dodatkowe
urządzenia, które będą współpracować z kasą, walory estetyczne i inne cechy
charakteryzujące daną firmę i jej sklepy. Warto zasięgnąć przy tym opinii
działającego w pobliżu sprawdzonego dystrybutora kas fiskalnych. Jego
doświadczenie i wiedza pomogą z pewnością uniknąć niepotrzebnych wydatków na
zakup kasy o zbyt wygórowanych parametrach.
Taki sprawdzony dystrybutor prowadzi z pewnością
także kasowy punkt serwisowy, zaś sprawny i rzetelny serwis kas jest wręcz
bezcenny, w awaryjnych sytuacjach po instalacji kasy.
Nie od rzeczy jest też wizyta w sklepach
konkurencyjnych piekarń lub cukierni i sprawdzenie, jaki model kasy jest tam
używany.
Red.: Z naszej krótkiej rozmowy widać, że zagadnienie kas
fiskalnych jest bardzo rozbudowane. Udało nam się zaledwie dotknąć większości
tematów. Proszę wskazać, jakie przepisy regulują te kwestie?
K.P.: Rzeczywiście, tematyka jest bardzo szeroka i nie
sposób w tak krótkim czasie choćby wymienić wszystkie istotne elementy. Kasy
fiskalne są związane z podatkiem VAT, a więc najważniejszym aktem prawnym jest
tu Ustawa o podatku od towarów i usług. Najważniejsze akty wykonawcze są
cyklicznie publikowane przez Ministra Finansów i należą do nich: Rozporządzenie
o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać kasy rejestrujące i
Rozporządzenie o kasach rejestrujących, które określa zasady i terminy ich
instalacji.
Akty prawne są oczywiście dostępne w internecie na stronie
Ministerstwa Finansów, a także na stronach internetowych niektórych
dystrybutorów kas np. pod adresem:
http://www.hant.pl/prawo.html
Red.: Dziękuję za rozmowę.
K.P.: Dziękuję i życzę użytkownikom kas w branży piekarniczej
i cukierniczej bezproblemowej sprzedaży ich wspaniałych wypieków przy użyciu
prawidłowo dobranych kas fiskalnych.
Autor: Andrzej Kurowski
P.U.H. HANT
ul. Brzoskwiniowa 30
62-095 Murowana Goślina
tel. 61/811 80 58
61/811 80 59
61/812 29 54
fax. 61/811 80 55
mail:biuro@hant.pl